licznik odwiedzin











:.:.:.:.:.:.:.:.: Zdjęcia, tekst i pomysły przedstawione na tym blogu są mojego autorstwa (jeśli tak nie jest- to jest to wyraźnie zaznaczone). Proszę ich nie kopiować, nie publikować ani nie wykorzystywać w inny sposób bez mojej zgody. :.:.:.:.:.:.:.:.:



. : : made by eight : : . - Flickriver
Blog > Komentarze do wpisu
Chleb po przejściach
Najpierw się naczytałam setek przepisów na zakwas żytni. Kilka z nich wypróbowałam- totalna porażka.

W końcu trafiłam na blog Pracownia wypieków i na super prosty przepis na zakwas żytni. Musiałam wypróbować skoro taki prosty! No i rzeczywiście zakwas bąbelkował jak szalony i nawet wypłynął z naczynia w którym sobie dojrzewał.

W dzień kiedy miałam zabrać się za pieczenie dopadła mnie zaraza w postaci gorączki, dreszczy i zawrotów głowy. Przerwa w życiorysie, moim i zakwasu. Myślałam, że nie przetrwa dnia bez dokarmiania, ale dał radę!

Jak tylko poczułam się nieco lepiej do zakwasu wrzuciłam resztę składników na chleb (ok 1 kg mąki razowej- licząc tą dorzucaną do dokarmiania zakwasu, sól, wody tyle by całość miała konsystencję gęstego ciasta racuchowego) + odrobinkę suchych drożdży, bo zakwas mógł być jeszcze zbyt słaby, bo młody. Część zakwasu odłożyłam na następny raz.

Postanowiłam upiec chleb w maszynie do pieczenia chleba.
Rósł sobie pięknie, więc poszłam się kurować do łóżka. Obudził mnie okropny smród-  to ciasto wylało się na grzałki :/  Siła zakwasu + drożdży to było jednak trochę za dużo. Ciasto było jeszcze płynne więc je szybko przelałam do podłużnej foremki i wrzuciłam do piekarnika.

Po godzinie pieczenia chleb był gotowy. Gdyby od razu piec w piekarniku potrzebne byłyby 2 foremki.

Chleb ma już 3 dni i nadal jest wyśmienicie świeży, wilgotny i smaczny.


sobota, 24 stycznia 2009, eight

Polecane wpisy

  • Radosnych Świąt!

    Nie zdążyłam ze wszystkim przed Świętami. Nie dokończyłam piernikowego domku i nie polukrowałam pierników. Nie zdążyłam z wieloma innymi rzeczami, ale zapach ko

  • Kruche zajączki a może króliczki...

    Już się pogubiłam w tym czy te wielkouche kicające podczas Wielkanocy to zajączki czy króliczki. Wygooglałam i jedne i drugie i już sama nie wiem... To nieistot

  • Chleb

    W prezencie gwiazdkowym dostaliśmy maszynę do pieczenia chleba i odkąd wróciliśmy ze świąt do domu niemal codziennie wypiekamy jeden bochenek. Pierwszy był razo

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
mrouh
2009/01/24 12:44:12
Hmmm, przez monitor czuć, jak pachnie! uwielbiam zytni chleb, mamy namierzony taki z piekarni w miasteczku po sąsiedzku i jest jedyny, jaki moim zdaniem jest zjadliwy z tych do kupienia w sklepie. Noszę się z pomysłem własnoręcznego pieczenia chleba jakis czas, ale maszyny nie posiadam, a do zagniatania mam dwie lewe ręce... Jednak skoro zakwas wyszedł jak należy, to może i ja spróbuję? jak tylko uda mi się kupić żytnią makę:-)
-
eight
2009/01/24 12:50:44
Mrouh- do tego nie trzeba maszyny (ja nie polecam po w/w przejściach) i zagniatać też nie trzeba (pszenny podobno tak) bo ciasto ma rzadką konsystencję. Polecam!
-
eight
2009/01/24 12:53:06
A tym chlebom z piekarni to ja nie wierzę, choć podobno do mąki, którą kupujemy w sklepie też dodają polepszaczy :/
Najlepiej byłoby znać jakiegoś rolnika z młynem...
-
2009/01/24 14:04:27
wyobraź sobie, że właśnie dzisiaj wpisując hasło "chleb orkiszowy" też trafiłam na tę stronkę i zaraz biorę się za zakwas! miałam dwa przepisy do wybpru i nie mogłam się zdecydować, a po Twojej notce upiekę ten z "pracowni wypieków" :)))
-
merusza
2009/01/24 14:55:52
Chyba też sobie taki upiekę.
-
bopoco19
2009/01/24 15:18:27
O chlebuś:) Na zakwasie? U nas dzisiaj bd piekli. Mam przepis na chleb z ziarnami bez drożdży robiony na jakimś 'zaczynie' czy czymś w tym rodzaju. Chleb jest świetny, przepyszny i długo zachowuje świeżość. Jak bd. chciała to mogę Ci kiedyś przesłać przepis;) Na prawdę, chcleb jest świetny (piecze się w piekarniku. wychodzą 2 foremki)
Pozdrawiam!
-
Gość: Maugo, *.chello.pl
2009/01/24 16:57:29
No prosze Ty to wszechstronnie uzdolniona widze :) Prawdziwa zona :D gratuluje cudnie wygladajacego i napewno bardzo smacznie smakujacego chlebka :)
-
Gość: ibisek1, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/01/24 18:56:06
Oj wy chlebopiekaczki :)
Ja kupiłam wczoraj słonecznik, bo chcę z ziarnami chlebek upiec.
Asia - cieszę się, że Twój chlebek umilił ci sobotnie popołudnie, skoro do nas dotrzeć nie mogłaś. :*
Kuruj się, żebyś do następnego spotkania wydobrzała.
Ja kupuję mąkę, bez polepszaczy w sklepie www.bogutynmlyn.pl/
Polecam i smacznego.
Ewa
-
moniq75k
2009/01/24 19:28:44
Aż zachciało mi się spróbować :)
-
Gość: lady_finnabair, *.aster.pl
2009/01/24 21:52:31
o kochana, chleb jam marzenie!!!
-
Gość: ibisek1, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/01/25 11:59:36
Zapraszam do mnie na bloga po niespodziankę ;)
-
Gość: Gulka, *.csk.pl
2009/01/25 14:31:20
ojj wygląda przepięknie..:)
-
Gość: Violet, *.adsl.inetia.pl
2009/01/26 12:26:56
Ja jak na razie przygotowuję się mentalnie na to, że kiedyś spróbuję upiec chleb..jakoś tak wydaje mi się to totalnie nieosiągalne i nierealne..jednak kiedy oglądam takie śliczne wypieki innych to nabieram chęci, żeby jednak się odważyć :) Pozdrawiam serdecznie i gratuluję udanego wypieku :)
-
mrouh
2009/01/26 17:50:55
Makę pszenną mam z młyna od wuja Lubego, może i zytnią by mi załatwił? Na Kujawach mąka zytnia w każdym sklepie, na Podkarpaciu jakoś dostac nie mogę i muszę sobie dostawy robić u rodziców, żeby szare kluski upichcić:)
-
ilekobietamalat
2009/01/26 22:10:04
az czuje jego zapach... ale brakuje mi tu czegos.. a konkretniej czarnuszki:) jak chleb domowy to tylko posypany czarnuszka.. uwielbiam:) (tez pieklam kiedys chleby.. teraz jakos przestalam..ale moze pora wrocic do starych przyzwyczajen:))
-
qlkowa
2009/01/27 12:57:14
Oooooo.... Aż mam ochotę spróbować sama upiec.
-
dianasiudy
2013/01/01 17:38:45
___________________________________________________________________________
ZOBACZ TAKŻE:
Niezbędna, kreatywna energia.

CHLEB NA NADCIŚNIENIE-IRL. STABILNY POZIOM CUKRU 4-5 GODZIN. *****
9.TEMAT.
a._: forum.dziennikwschodni.pl/chleb-na-nadcisnienie-irl-t61936/

ARTYKUŁ BH.305.
1._: www.instytutirl.com.pl/index3.php
2._: www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?id=3490
3._: www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php

Biologia, medycyna.
9.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.

P. S. Przy celiakii nie dodajemy otrębów pszennych.

___________________________________________________________________________